Translate

30 grudnia 2022

Królewskie kąski - przysmak Marii Leszczyńskiej, królowej Francji, która urodziła się w Trzebnicy!

Szukacie pomysłu na świetną przystawkę, która zaskoczy gości, dopieści podniebienia, a także nawiąże do historii? Mam ciekawą inspirację! To bouchée à la reine - kąski królowej - nazwane na cześć polskiej smakoszki na dworze w Wersalu. Królewna polska i zarazem królowa Francji urodziła się na Dolnym Śląsku! Znała Woltera, Mozarta i Farinelliego. Jej przekąska trafiła na stoły świata! 


23 czerwca 1703 roku w Trzebnicy na Dolnym Śląsku urodziła się Maria Leszczyńska, królewna polska (córka króla Stanisława Leszczyńskiego), królowa Francji w latach 1725–1768 jako żona Ludwika XV. Była babcią trzech ostatnich królów Francji: Ludwika XVI, Ludwika XVIII i Karola X. Utrzymywała kontakty m.in. z Wolterem i Mozartem


królowa Maria, wolne media, wikimedia.org 

Przypisuje jej się wynalezienie przystawki o nazwie Bouchée à la reine. Jest to wytrawny pasztecik z ciasta francuskiego typu Vol-au-vent w kształcie studni z pokrywką (nazywane Croustade) wypełniony białym sosem i dodatkami, jak kurczak, szparagi czy pieczarki). 


Bouchée à la reine w Le livre de patisserie, 1873, za Google Books


Bouchée à la reine w menu na łamach "Le double almanach gourmand", za Google Books




Bouchée à la reine i królowa Maria, Gastronomiana. Proverbes, aphorismes, préceptes, et anecdotes, 1870, za Google Books


Związek tej przekąski z królewską trzebniczanką opisał smakosz mieszkający we Wrocławiu - Eugene von Vaerst w "Gastrosophie oder die Lehre von den Freuden der Tafel" z 1851 roku 

("Die petites bouches à la reine haben ihren Nanien von der Maria Leszczynska , Gemahlin Ludwig's XV, die , als eine Fromme , der Gourmandise sehr ergeben war"). 


Eugene von Vaerst w "Gastrosophie oder die Lehre von den Freuden der Tafel, za: https://www.digitale-sammlungen.de/

Przysmak ma obecnie wiele wersji. W Internecie i książkach kucharskich znajdziecie mnóstwo przepisów. Ja również pewnego razu postanowiłem świętować po królewsku. W mojej wariacji na temat Bouchée à la reine "studzienki" z ciasta francuskiego wypełniłem sałatką warzywną z owocami, udekorowałem papryką, kiełkami jarmużu, różyczkami z łososia oraz marynowanym czerwonym pieprzem. Podane zostały na łączce z rukoli, z dekoracją z pomidorków truskawkowych i miechunki.





moja wersja kąsków królowej Marii 

polecam również:

niezależny, autorski i niekomercyjny projekt dotyczący historii i uroków Dolnego Śląska, Sudetów i okolic 
 
****

Materiały fotograficzne i tekstowe (jeżeli nie zaznaczono inaczej - np. wolne media, cytat, wskazanie innego autora) należą do autora bloga! Zabraniam powielać i kopiować chronionych treści bez oznaczenia autorstwa. 
CC BY-NC-ND

Autorem bloga jest dziennikarz, przewodnik, teatrolog, regionalista-amator, bloger od 2011 roku.

****

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz